Tri osnovna bogumilska zavjeta su djevičanstvo, bratstvo i zajednica. Reći ćemo nešto o svakom od njih.

Zašto je djevičanstvo osnovni zavjet? Za nas je Bog i božanski univerzum djevičanstven. Božji svijet predstavlja izvor djevičanstva i čistoće. Djevičanstvo predstavlja osnovu duhovnog i tjelesnog života. Djevičanstvo je utkano u bogospoznaju. Bez djevičanstva i čistoće ideal Boga je nedohvatljiv. Bez djevičanstva ideal božjeg kraljevstva na Zemlji je nezamisliv.

Na žalost možemo vidjeti da trenutačno djevičanstva na Zemlji ima vrlo malo ili ga uopće nema. Ono nije na cijeni. Rekli bi smo, nije „in“.

Mi smo jedna od rijetkih zajednica gdje se djevičanstvo postavlja kao cilj. Pogrešno bi sebe bilo smatrati djevičanstvenicima u apsolutnom smislu. Možemo samo reći da smo na putu pročišćenja odnosno podjevičanstvovljenja. Borimo se, pobjeđujemo strasti, repove iz prošlosti, neočišćene zavjete, djevičanstvo postavljamo kao visoki ideal, njemu težimo i kažemo da bez njega nema Boga.

Ljudima treba hrabro i bez kompleksa govoriti o djevičanstvu. To je za duhovnu osobu abeceda (bez obzira kojoj sferi pripada; hinduizmu, budizmu, islamu, kršćanstvu). Čovjek koji adekvatno pristupa Bogu, u sebi razumije da je čednost odnosno čistoća najvažnija smjernica na duhovnom putu. Svaka duhovna tradicija kultivira čednost, no oni možda ne koriste pojam djevičanstva. Napisane su knjige i seminari o djevičanstvu, ovdje samo možemo reći da ono nije seksualna apstinencija već široki pojam koji se prostire na sve aspekte čovjekovog života.

Bratstvo je simbolično prikazano na templarskom simbolu kao dva viteza na jednom konju. Kristove riječi o ljubavi prema bližnjemu, o davanju života za bližnjega su zapravo riječi o bratstvu. Bratstvo ima duboko značenje i treba ga ispravno shvatiti. Naša priroda je često antibratska i opire se tome da puštamo brata ispred sebe. U našoj paloj prirodi često prevladava egoizam i razmaženost. To je sve u teškom opozitu s bratstvom.

U našim zajednicama braća i sestre su na različitom duhovnom stupnju, neki dobro razumiju duhovnu abecedu i kodeks bratsko- sestrinskog ponašanja. Zavjet bratstva i zavjet djevičanstva treba promatrati kao visoki ideal i u duhovnoj perspektivi. S jedne strane kontempliramo o tome, a s druge strane to mora biti realni primjer našeg svjedočanstva, svaki dan. Trebamo se svaki dan upitati koliko sam zaista brat i koliko služim bratstvu.

Treće zavjetovanje je zajednica ili drugačije rečeno služenje zajednici. Bez djevičanstva i bratsko-sestrinskih odnosa neće biti ni zajednice. Djevičanstvo i bratstvo (odnosno sestrinstvo) služe i oplemenjuju zajednicu

Majka Božja služi ljudima i govori: ‘Djeco moja, tu sam za vas.’ Njena glavna misija je pomaganje, služenje, rađanje. Ako su naši roditelji takvi, onda bismo i mi trebali postati takvima. Tu smo na Zemlji zbog služenja drugima. Naše podobrenje, podjevičanstvovljenje ima smisla samo ako služi cilju stvaranja božanske zajednice na Zemlji. Bez istinskog služenja zajednici padamo u iskušenje služenja vlastitim narcisoidnim željama.