Jahve nije Bog, Ivan je jedini Isusov nasljednik, čovjek je utjelovljeno božanstvo. Zbog ovakvih teza crkvena inkvizicija je proganjala gnostičke zajednice među kojima su bili katari, bogumili i patareni.

Hrvatsko, tj. balkansko podneblje, natopljeno je gnostičkim dualitičkim učenjem. Štoviše, čak ni sami crkveni vjernici nisu svjesni u kolikoj su mjeri zapravo dualisti. Budući da nisu svjesni svoga dualističkog svjetonazora koji je stigmatiziran od strane religiozne institucije, većina naših sugrađana prebiva u neurotiziranom stanju. Ne razumiju crkvenu dogmu, a stide se svog prirodno naslijeđenog gnostičkog svjetonazora.

Isus, sudeći po njegovim evanđeoskim komentarima, bio je čisti gnostik. Otvorio je oči na Oca Nebeskog paralelno raskrinkavajući Jahvu kao starozavjetnog demijurga.

Loza njegovih nasljednika, vođena u početku Isusovom majkom Marijom, a zatim voljenim učenikom Ivanom, unatoč stalnom progonu uspijevala je cvasti i donositi fenomenalne duhovne plodove: Mala Azija, Perzija, Okcitanija, Britanija te, naravno, Balkan. Skoro u svakom gradu uzduž jadranske obale postojala je zajednica dobrih ljudi zvani patareni ili bogumili.

Gnostičke škole, unatoč zvaničnom nestanku, opstale su do naših dana te danas doživljavaju svoju renesansu. Cilj bogumila je usmjeriti čovjeka da se poveže s dobrim Bogom, primi Njegova Duha i bude Njime vođen kroz životne kušnje.

Bogumili ne indoktriniraju!!!

Ne predlažu prihvatiti neko neobično učenje, već pomažu čovjeku da se prisjeti onog znanja koje nosi sa sobom, s kojim je došao na ovaj svijet. Znanje o sebi, o nebu, o zloj okupaciji svijeta, o misiji utjelovljenja, o pravoj metahistoriji, o posljednjim pitanjima svemirske egzistencije.

Ovaj put bogumilska zajednica otvara svoja vrata i poziva na duhovni susret isključivo one koji u sebi nose gnostičku dualističku klicu. Dragi brate, dobra sestro, pridruži nam se ako osjećaš da te čeka velika misija.

Gnostici nikad ne naplaćuju duhovna druženja. Istinsko znanje ne može se kupiti.

Kako nas pronaći

Ul. Mije Krešića 4, Karlovac.
Link za google maps