Otvaranje božanskog potencijala

U čovjeku postoji tajna dimenzija - svojevrsna duševna nakupina istisnutih pomisli, strahova, fobija, trauma - nesvjesni kompleksi, koji se na ovaj ili neki drugi način očituju na vanjštini.

Za tajnom dimenzijom slijedi sfera koju nazivamo "tajna nad tajnama". Zapečaćena je drugim adaptacijskim preoblikovanjem. Čovjek je nositelj velike tajne, velike sfere božanstva, o kojoj niti ne naslućuje. Potrebna je objava, ozarenje Duha Svetog i preozarenje, iluminacija, blijesak. Potreban je silazak nebeskog taborskog svjetla (to je termin kojim se svjetlo Oca čiste ljubavi izražavalo u tradicijskoj teologiji), da bi mogli prozrijeti i uvidjeti to dobro skrovište.
Radi toga je nužna velika crkva ljubavi. Ona se ne sastoji od zlih inkvizitora, egzekutora, sudaca i izvršitelja osuda (utjelovljenih demona), već od dobrih skrovišta.

Upravo zato što su to skrovišta, potrebno je uložiti napore, da bi ih uvidjeli autentično - kroz reliktne pripadnosti, moći, živopise, knjižna vodstva koja su ostala od njih, čudotvornosti itd.
Dakle u sferi "tajna nad tajnama" čovjeka, nalazi se dobro skrovište. Od dobrog skrovišta rađa se autentično gledanje bližnjeg, tj. gledanje u njemu skrivenog bogočovjeka.