O katarzi

Katarza je neophodna i najvažnija tema (mnogo dublja struktura od pokajanja, pokajanje je podređeno katarzi).

To je najdublja pročišćenost od posljedica adaptacijskog preoblikovanja. Katarza tisuću puta nadilazi pokajanje. Katarza je više, iznad i dublje od pokajanja. Katarza je progledavanje na adaptacijsko preoblikovanje, osvješćivanje njegovih tragičnih posljedica i egzorcističko istjerivanje kneza ovoga svijeta iz nutarnjih zamaka. Neophodno se tisuću puta oprati u bijelim kupeljama katarze, u bazenu iscijeljujućih suza Prečiste Djevice.

Bogumili su majstori pročišćenja. Tko prima naše učenje, nauku - čisti se i postaje blažen, shvaća najviše tajne, postaje sretan i hrani se od neraspadivog blaga, o kojem je Krist govorio u svojim zemaljskim danima.

 

Katarza zahtjeva dva stupnja:

1. početni stupanj dodiruje negativno - to je ono što su teogamiti, a kasnije bogumili nazvali zao-čovjek. Zao-čovjek je u drugom adaptacijskom preoblikovanju. Važno je zlog-čovjeka izmjeniti u milog-čovjeka. Lucifer je u svojem grjehocentričnom oblikovanju načinio zlog, skrivenog i potrebno je iluminacijsko pokajanje, razotkrivanje sveukupnog nutarnjeg (zapravo svjetovnog) zla, kojeg je čovjek zatvorio u sebi. Početi uviđati u sebi oholost, požudu, sebičnost, uzurpaciju, zavist, materijalizam, izdaju, ništavnost, bezvoljnost (tisuće grijeha!) moguće je samo kod spoznaje korijena zablude i izopačenosti. 

Samim tim prvi stupanj katarze je grjehocentričan. To je fiksacija na grijeh i čišćenje od njih. Zašto je nužno pročišćenje? Da bi se poslije zlog-čovjeka otkrila dobrota čovjeka - skrovište dobrog, zapečaćenog i skrivenog. A u njemu - je Otac, Majka, Sin Krist, Duh Sveti, velika crkva ljubavi i sunčana Bogocivilizacija III. 

2. Nakon prvog stupnja katarze, slijedi ono, što su u srednjem vijeku nazivali "studia divina", božanska studija (ne u skolastičkom smislu, nego drugačija nauka), koja dovodi k iluminacijskom ozarenju dobrog čovjeka, a s njim se otkrivaju 144 njegova nutarnja zamka. Najplodonosniji stupanj katarze je svjetlocentričan, s ulaskom svjetla, čovjek se pere, čisti, grješna prljavština konačno odlazi s njega, himere iščezavaju bez traga.