IVAN BOGUMIL

IVAN BOGUMIL

Jedinstvena je i tajanstvena osoba. Iako je preobilno nadaren velikom bogumilskom mudrošću, naslijeđenom od učitelja drevne Hiperboreje, ničime ne naglašava svoju posebnost. Njegova duhovna škola pretpostavlja neprestanu ozarenost uma i srca. U svojih 450 knjiga i traktata Ivan Bogumil vraća čovječanstvu prvobitne duhovne izvore i originalne odraze, pozivajući vratiti se k božanstvenome arhetipu.

Osnivač je svjetskog pokreta bogumila. Njegova duhovna praksa se u korijenu razlikuje od kršćanskih duhovnih škola. Na primjer, cilj askeze nije samo opraštanje grijeha, već da čovjek postane nadnaravno dobar. Konačan cilj nije spasenje od zagrobnog suda i kazne nego slijevanje s božanstvom.

Pred četvrt stoljeća otkrila mu se Bogorodica i uzdigla na proročko služenje. „Idi i otkrij čovječanstvu moju ljubav“ – rekla je Majka Božja – „Reci im da nisu siročad, već da imaju Oca i Majku koji ih ljube“.

Njena nebeska poslanja danas se šire čitavim svijetom i nalaze živi odziv u srcima milijuna ljudi.

„Višetisućljetna epoha krvavih ratova, neprijateljstva i zla se završava“ – tvrdi Ivan Bogumil, - „Dolazi prekrasna civilizacija djevičanske čistoće“. Ispunjenju tog svijetlog proročanstva posvećuje svoj život ovaj istaknuti pomazanik – prorok Nove Atlantide.

Ivan Bogumil je pomazanik velike crkve ljubavi. Od početka je obilježen pečatom izabranika. Komunističku ideologiju s njezinim ropskom spoznajom, odbacio je bez razmišljanja. Od mladosti se interesirao za mistiku kabale, teozofije i mistiku istočnih praksa. Učio je i komunicirao na osam svjetskih jezika, te je u originalu čitao strane klasike. Istinski se bavio glazbom i literaturom. Urednici su predlagali da se objave njegove pjesme, no on je odrekavši se slave pisca i glazbenika odabrao – putovanje i život neobičnog tragatelja istine.

U potrazi za duhovnim ocem, obišao je skoro sve velike i male samostane. 1980. g. našao je duhovnu majku. U priprostoj kućici, zapravo stajici iza ugla, katakombna starica Eufrozinija otkrila mu je tajanstveni svijet pakibitija. Velika podvižnica posvetila je svog novog učenika u tajne bogumilske vjere. Bio je zadivljen kako starica uči drugačije od crkvenih učitelja i knjižnih teologa.

Eufrozinija je otkrila drugačiju crkvu: nesvjetovnu, čistu, pakibitijinu. Pred duhovnim pogledom mladog pomazanika stajao je drugačiji Krist. Ne primitivan i beživotan, nego Krist koji nas obožava, neočekivan, sunčan. Od tog čudesnog susreta neobičan tragač započeo je novi život. Eufrozinija je predavala dragocijene pečate vođenja duhovnog puta, učila o ključevima i stupnjevima stjecanja Duha Svetog. Najvažnije – ona je u srcu Ivana Bogumila zapalila oganj metanoe i veliku revnost za savršenom svetošću. Službena crkva rituala i obreda ostala je u dalekoj prošlosti. Otkrila se tajanstvena crkva puta. Premudrost je nacrtala duhovnu ljestvicu uspinjanja po mnogobrojnim stupnjevima prema savršenstvu.